A Matcha zöld tea 6 bizonyított jótékony hatása 
- Miben segíthet a matcha tea fogyasztása?

Matcha tea

Szerző: Herédi Alexa
Vitaful.hu

Lektorálta: Hardy Attila
Vitaful.hu

Tartalomjegyzék

  • Bevezető - Mi az a matcha? 
  • A matcha jótékony hatásai
  • A matcha tea / matcha latte elkészítése
  • Összefoglaló

Bevezető

A matcha népszerűsége az utóbbi időben töretlen, a biotboltoktól kezdve a kávézókig mindenhol megjelentek a matcha shotok, matcha latték, teák és desszertek.

A zöld teához hasonlóan a matcha is a Camellia sinensis növényből származik, ezt azonban másképpen termesztik, és más tápanyagokat tartalmaz. Mindkét tea rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre, de cikkünkben most a matcha zöld tea előnyeit mutatjuk be.

Mi az a matcha?

A matcha egy japán zöldtea fajta, melynek termesztése és feldolgozása is különleges módon történik, hogy minél több értékes tápanyagot megőrizhessen. 

A gazdák úgy termesztik a matchát, hogy a szüret előtt 20-30 nappal letakarják a teanövényt, hogy megóvják a közvetlen napfénytől. Ez fokozza a klorofilltermelést, növeli az aminosavtartalmat, és sötétebb zöld árnyalatot ad a növénynek.

Miután a tealeveleket leszüretelték, a szárakat és az ereket eltávolítják, és a leveleket finom porrá őrlik. A levelekből készült port ezután forró víz vagy tej hozzáadásával, teaként fogyasztják. 

A matcha a tealevélben található tápanyagok mindegyikét tartalmazza, ennek köszönhetően a zöld teáénál magasabb antioxidáns- és koffeintartalommal rendelkezik.

A matchával és összetevőivel kapcsolatos tanulmányok számos előnyös tulajdonságot tártak fel, és kimutatták, hogy segíthet a máj védelmében, a szív egészségének támogatásában, sőt még a fogyásban is.

A következő részben megismerheted a matcha tea 6 jótékony hatását, amelyek mindegyike tudományos alapokon nyugszik. 

Matcha tea

A japán matcha tea élénkít, erősíti az immunrendszert és segíthet a fogyásban is

A matcha jótékony hatásai

Antioxidánsokban gazdag 

A matcha gazdag katechinekben, amelyek természetes antioxidánsként működnek.
Az antioxidánsok képesek felvenni a harcot a káros szabad gyökökkel, amelyek olyan vegyületek, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket okozhatnak.

Mivel a matcha por a tea tápanyagtartalmát koncentrált formában tartalmazza,  több katechint tartalmaz, így a belőle készült tea magasabb antioxidánstartalommal rendelkezik, mint ha csupán a tealeveket áztatnánk forró vízben.

Egy becslés szerint a matchában lévő  katechinek száma akár 137-szer nagyobb, mint más zöldteafajtákban.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a matcha-kiegészítők fogyasztása csökkentette a szabad gyökök által okozott károkat, és fokozta az antioxidáns aktivitást.

A matcha tea rendszeres fogyasztása tehát segíthet megelőzni a sejtkárosodást, és akár számos krónikus betegség kockázatát is csökkentheti.  

Védi a májat

A máj központi szerepet játszik a méreganyagok kiürítésében, a gyógyszerek és a tápanyagok feldolgozásában.

Egyes tanulmányok szerint a matcha a máj egészségére is jótékony hatással van, megelőzheti a májkárosodást és csökkentheti a májbetegségek kockázatát.

Egy vizsgálatban cukorbeteg patkányoknak 16 héten keresztül adtak matchát, és azt találták, hogy ez segített megelőzni a vese és a máj károsodását.

Egy másik vizsgálatban 80 zsírmájbetegségben szenvedő embernek adtak placebót vagy napi 500 mg zöldtea-kivonatot 90 napon keresztül.

12 hét elteltével a zöld tea kivonat jelentősen csökkentette a májkárosodást jelző enzimek szintjét.
Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy más tényezők is szerepet játszhatnak ebben az összefüggésben.

További kutatásokra is szükség van a matcha emberekre gyakorolt hatásainak vizsgálatához, mivel a legtöbb kutatás a zöldtea-kivonat hatásait állatokon vizsgálta.  

matcha mire jó

A kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő gyógynövény

Fokozza az agyműködést

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a matcha számos összetevője agyserkentő hatással rendelkezik.

Egy 23 emberen végzett kutatás során a kutatók megállapították, hogy a matcha javulást okozott a figyelem, a reakcióidő és a memória terén a placebóhoz képest.

Egy másik kis tanulmány kimutatta, hogy napi 2 gramm zöldtea por fogyasztása 2 hónap alatt segíthet javítani az agyműködést az idősebb embereknél.

Ezenkívül a matcha több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea, fél teáskanálnyi (kb. 1 gramm) matcha porban 35 mg koffein található, ami szintén javítja a koncentrációt.

Több tanulmány is összefüggésbe hozta a koffeinfogyasztást az agyműködés javulásával. Ezek szerint a koffein gyorsítja a reakcióidőt, fokozza a figyelmet és javítja a memóriát.

A matcha azért is sokkal jobb választás, mint a kávé, mivel tartalmaz egy L-teanin nevű vegyületet is, amely megváltoztatja a koffein hatását, elősegíti az éberséget és segít elkerülni a koffeinfogyasztást követő energiaszint-zuhanást.

Az L-teanin továbbá bizonyítottan növeli az alfa-hullám aktivitást az agyban, ami segíthet a stresszszint csökkentésében. 

Segíthet megelőzni a rákot

A matcha tele van egészségvédő vegyületekkel, köztük olyanokkal is, amelyeket a rák megelőzésével hoztak összefüggésbe.

Egy vizsgálatban a zöldteakivonat csökkentette a tumor méretét és lassította a mellrákos sejtek növekedését a kutatásban részt vevő állatoknál.

A matcha különösen magas epigallokatechin-3-gallát (EGCG) tartalmú, amely egy olyan katechin-típus, amelyről kimutatták, hogy erőteljes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Egyvizsgálat szerint a matchában lévő EGCG segített elpusztítani a prosztatarákos sejteket. Más kémcsöves vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az EGCG hatékony lehet a bőr-, tüdő- és májrák ellen is. 

Elősegítheti a szív egészségét 

A szívbetegség világszerte a vezető halálozási ok, a 35 év felett bekövetkező halálesetek egyharmadáért felelős.

Egyes tanulmányok szerint a matchához hasonló tápanyagprofilú zöld tea fogyasztása segíthet a szívbetegségek elleni védelemben.

A zöld tea bizonyítottan csökkenti a "rossz" LDL-koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét.
Segíthet megakadályozni az LDL-koleszterin oxidációját is, ami szintén védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen.

Ha a matcha fogyasztása tehát, ha kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges életmóddal párosul, akkor segíthet megőrizni a szív egészségét és védelmet nyújt a betegségekkel szemben. 

Segít a fogyásban 

A zöld teáról már régóta tudjuk, hogy hatékonyan segíthet a fogyásban. Képes felgyorsítani az anyagcserét, ezáltal növeli az energiafelhasználást és fokozza a zsírégetést.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea kivonat edzés közbeni szedése 17%-kal fokozza a zsírégetést.
Egy másik, 14 emberen végzett vizsgálat szerint a zöld tea kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő szedése jelentősen növelte a 24 órás energiafelhasználást a placebóval összehasonlítva.

Bár a legtöbb ilyen tanulmány a zöld tea kivonatra összpontosított, a matcha ugyanabból a növényből származik, így hasonló hatást fejt ki.  

matcha fogyás

A matcha a fogyásban is segítségedre lehet

Matcha tea / Matcha latte készítése

A matcha számos egészségügyi előnyének kihasználása nagyon egyszerű, az íze pedig igazán különleges és finom. Leggyakrabban por formájában juthatsz hozzá, így forró víz vagy növényi tej hozzáadásával könnyen készíthetsz belőle bármilyen egészséges italt. 
 
Hagyományos matcha teát készíthetsz úgy, hogy 1-2 teáskanál (2-4 gramm) matcha port szitálsz a csészédbe, hozzáadsz kb. fél dl forró vizet, és egy habverővel összekevered.

Ha hígabb teát szeretnél természetesen ennél több vízzel is elkészítheted.

A matcha porból akár matcha lattét, pudingot vagy fehérjeturmixot is készíthetsz, hogy növeld kedvenc receptjeid tápanyagtartalmát.

A matcha latte készítéséhez habosítsd fel a tejet és add hozzá a keverékhez a vízben vagy tejben elkevert matcha port. 

Figyelj azonban a mértékletességre. A matcha túlzott fogyasztása magas koffeintartalma miatt nem ajánlott.  

A legjobb, ha napi 1-2 csészénél maradunk, és ellenőrzött biofajtákat keresünk, hogy kihasználhassuk a matcha számos egészségügyi előnyét anélkül, hogy bármilyen mellékhatást kockáztatnánk. 

matcha latte készítés

A matcha latte elkészítése nagyon egyszerű, az íze pedig igazán különleges

Összefoglaló

A matcha ugyanabból a növényből származik, mint a zöld tea, de mivel a teljes levélből készül,
koncentráltabb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és jótékony növényi vegyületeket.

A tanulmányok számos egészségügyi előnyt mutattak ki a matcha és összetevői kapcsán, a fogyás fokozásától kezdve a szívbetegségek kockázatának csökkentéséig.

A legjobb az egészben, hogy a tea egyszerűen elkészíthető, így könnyedén beépítheted az étrendedbe, és egy kis extra ízélményt adhatsz a napodnak. 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket és minden felmerülő kérdésedre választ kaptál. Neked milyen tapasztalataid vannak a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Ajánlott Vitaful Termék

Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin
Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin

Curcuma Power Kurkuma Gumivitamin

Curcuma Power - 135mg kurkuma kivonat finom gumivitamin formában. Gyömbér kivonattal a hatékonyabb felszívódásért, ínycsiklandóan finom narancs ízben. 

A narancs ízű Curcuma Power gumivitamin 100% vegán, nem tartalmaz zselatint, laktózt vagy glutént. Egyszerre finom és egészséges. 

Igazi különlegesség, hozzáadott cukor nélkül, mindössze 4.5 kalóriával! Cukorbetegek is fogyaszthatják. 

Egy doboz 120 darab gumivitamint tartalmaz, ami 2 hónapra elég.

Próbáld ki most kockázat nélkül – 100% elégedettségi garanciával!

View Details